Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Szerző írásai

  • A kezdetben ott voltak a magyarok...

    Az amerikai mélyállami elitet igencsak megrázta, amikor Jeffrey Epsteint szexuális bűncselekmények miatt 2019 júliusában másodszor is letartóztatták. Óriási megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy egy hónappal később, extraszigorúan őrzött cellájában sikeres öngyilkosságot hajtott végre.

  • Ha a lufi kipukkad

    Miért akar a NATO Oroszország határáig terjeszkedni? Mi a célja ezzel? Oroszország elbizonytalanítása? Tovább provokálása? Megtámadása? Elfoglalása?
  • A WHO nem is annyira diszkrét bája

    A bürokratokrácia bolygónk megmentésére hivatkozva korlátlan hatalomra tör. Fő fegyvere a félelemkeltés. Állandó rettegésben tart minket és azt akarja velünk elhitetni, hogy csak az ő szakértelme mentheti meg a világot a közelgő apokalipszistől.

  • COVID19: Mi történt velünk?

    A COVID19-világjárvány több mint két éven keresztül keserítette meg az életünket. A vírust először a kínai Vuhanban fedezték fel, ahol az illetékesek kíméletlen szigorral próbálták megakadályozni a terjedését.

  • Az Amerikai Egyesült Államok Birodalom

    Az Amerikai Egyesült Államok a Brit Birodalom elleni felkeléssel jött létre. Forradalmi hagyományai gyarmattartója elleni lázadására vezethetők vissza. Ezeket a hagyományokat mostanra elengedte, hogy az imperialista Brit Birodalom örökösévé váljon.

  • Jégkorszak

    Nixon volt a huszadik század egyik legfontosabb, legmeghatározóbb amerikai elnöke. Befejezte a vietnámi háborút, hozzá fűződik az enyhülési politika és a fegyverkorlátozások korszakának beindítása a Szovjetunióval,és szövetség Kínával. Az 1972-es kínai–amerikai közeledés hozta el az 1945 utáni világrend legfontosabb geopolitikai változását.

  • Terrorral a terrorizmus ellen

    Húsz évvel ezelőtt, 2003. március 20-án az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül megelőző, úgynevezett preventív háborút indítottak Irak ellen. Irakot az amerikaiak civilizátori dühe kiszolgáltatta a vallási és törzsi ellentéteknek, amelyek megszülték a dzsihadisták új nemzedékeit. Megnövelték Irán befolyását és tekintélyét.

  • Búvár Kund ürgebőrben

    2023. március 7-én a tévedhetetlen orákulum, a The New York Times és nyomában a teljes nyugati fősodrú média egy új elmélettel állt a nagybecsű publikum elé, ami szerint az Északi Áramlatok elleni 2022. szeptember 27-én végrehajtott terrortámadást ukránbarát, valószínűleg oroszellenes magánszemélyek (!) hajtották végre. Ez a dezinformációs kampány egyáltalán nem bűzlik.

  • Mi lesz veled Európa?

    A huszonegyedik század is a reálpolitika világa. Ahogy mindig, most is érdekek és képességek, más szóval: az erő fog megmérkőzni az utópiákkal, az absztrakt elvekkel és a mindent elborító üres moralizálással.