Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez
Epstein egy kulissza volt. Vagy inkább egy konstrukció.Eric Weinstein

A kezdetben ott voltak a magyarok...

0108 jeffrey.jpg

Epstein egy kulissza volt. Vagy inkább egy konstrukció.
Eric Weinstein

Az amerikai mélyállami elitet igencsak megrázta, amikor Jeffrey Epsteint szexuális bűncselekmények miatt 2019 júliusában másodszor is letartóztatták. Óriási megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy egy hónappal később, extraszigorúan őrzött cellájában sikeres öngyilkosságot hajtott végre. Ezzel a fedősztorival az amerikai mélyállam és médiája igyekezett fátylat borítani Epsteinre és történetére. Hasonló módszerrel, mint ahogy a német-orosz Északi Áramlatok elleni terrortámadást egy chartervitorláson manőverező ukrán amatőr búvárokból álló csoport nyakába próbálták varrni. Epstein öngyilkosságát azzal indokolták, hogy pár hónappal korábban elhunyt az édesanyja, és emiatt a veszteség miatt olyan labilis idegállapotba került, ami a körülmények szerencsétlen egybeesése és véletlenszerűsége folytán tragédiába torkollt. Ez utóbbi azt jelentette, hogy az USA egyik legszigorúbban őrzött börtönének állandó felügyelet alatt tartott börtöncelláit az őrök véletlenül nyitva felejtették, az öngyilkosságot jelző, kötelező karórát elfelejtették üzemképes állapotba hozni és a rab, vagyis Epstein karjára tenni, a szolgálatot teljesítő őrök a halál időpontjában egyszerre mind elaludtak, a kamerák pedig valahogy pont akkor romlottak el. Mindegyik. A holttestet csak reggel fedezték fel, mert a protokoll előírásai ellenére, éjjel az őrség egyik ellenőrző körútját sem tartotta meg. Mintegy véletlenül.

Tovább is van, mondjam még?

Epstein halála előtt a birtokában levő tetemes vagyont és ki tudja még mit, valakik elutalták valahova, őt pedig elhallgattatták. Szexuális bűnözőként beszélnek róla, ez volt a letartóztatásának indoka is, a többiről pedig szó se essék, végül is meghalt, spongyát rá.

Pedig Epstein nem, vagy elsősorban nem, vagy

nem csak szexuális bűnöző volt, hanem több titkosszolgálat sikeres csúcsügynöke,

aki többek között a CIA-nek és a Moszadnak is dolgozott. [1] Mégpedig a legmagasabb szinteken, a legmagasabb körökkel összefonódva. Fő tevékenységi területei közé tartozott a fegyverkereskedelem, a banki tevékenység, vagyis piramisjátékok levezénylése, pénzmosás, alapítványi munkák, adathalászat, mesterséges intelligencia-fejlesztés, géntechnológiai ipari, gyógyszer- és egészségipari és nem utolsó sorban védelmi ipari fejlesztések. A szexszel összefüggő tevékenysége ennek fedésére, kiegészítésére, zsarolási potenciál gyűjtésére és persze kedvtelésre szolgált. Olyan szolgáltatás volt, amit az anyagiakon kívül igény szerint nyújtott ügyfeleinek, hogy egyben hasznos kompromittáló anyagokra tegyen szert. A szex nyilván a zsarolás legenyhébb szintjére volt csak elég, az igazi adukat minden bizonnyal a közös üzletek, pénzmozgások okmányai jelenthették. Ezek azonban eddig nem kerültek elő. Valószínű, hogy az általa frontolt hatalmas vagyon eltüntetésével együtt ezek is „biztos” helyre kerültek.

A KEZDETEK

Bizony mondom, nem ismer engem senki. Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arc mögött van. Láthatatlan.
Gárdonyi Géza

Epstein pályafutásának egyengetésében több, számunkra ismert név is feltűnik. Robert Maxwell, [2] Ronald Lauder [3] és Teddy Kollek, [4] akik mind titkosszolgálati emberek voltak – és persze magyarok. A tehetséges, fiatal Epstein a fenti három magyaron keresztül ismerte meg a prominensek és a szolgálatok világát. Közeli munkakapcsolatba került Ehúd Bárákkal, az izraeli katonai hírszerzés egykori vezetőjével, későbbi izraeli miniszterelnökkel. Bárák hozta össze Epsteint Harvey Weinsteinnel, akivel nem csak a szexuális életükkel összefüggő tapasztalataikat osztották meg. Robert Maxwellnek és Sámírnak [5] több közös vállalkozása is volt, amelyekben gyermekeik is komoly szerephez jutottak. Maxwell lányai – Ghislaine, Christina és Isabel – apjukhoz hasonlóan nyilvánvalóan úgy a Moszadnak, mint az angolszász szolgálatoknak is dolgoztak. Isabel Maxwell egy időben a Comm Touch izraeli technológiai cég elnöke volt és együtt dolgozott Yair Sámírral, az egykori miniszterelnök fiával. Az egyik általuk vezetett cég: a CommTouch különösen érdekes, mert annak ellenére, hogy egyes szálakon keresztül az amerikaellenes nukleáris kémkedésért elítélt Jonathan Pollarddal is kapcsolatba került, [6] felfutását Bill Gates és Paul Allen is egyengette, sőt a cég ma is alvállalkozója a Microsoftnak, a Google-nek, az Intelnek stb. Isabel 2001 és 2006 között egy olyan céget vezetett, ami a gyermekek online védelmére szakosodott. Isabel apai örökségként szoros viszonyt ápolt Simón Peresszel is, beülhetett tehát a Peres Center for Peace and Innovation kuratóriumába. A Maxwell-lány innen igazolt át a Világgazdasági Fórumhoz (World Economic Forum, WEF), ahol a technológiai innovációkkal kapcsolatos területekkel foglalkozott. Persze a filantróp tevékenységéhez sem lett hűtlen, ezt az Edmond de Rotschild Alapítványon keresztül folytatja.

Nővére, Ghislaine ezalatt fiatalkorúakat hajtott fel, illetve szervezett be Epstein és köre számára. Jelenleg az USA-ban kerítés miatti hosszú börtönbüntetését tölti.

2004-ben Epstein a microsoftos Allennel együtt megalapította a Small Word-öt, amelynek néhány celeb mellett (Naomi Campbell, Khashoggi) a már említett és szexuális visszaélés miatt szintén börtönbüntetését töltő Harvey Weinstein [7] volt a fő részvényese. Nem sokkal később Epstein és Ehúd Bárák figyelme a Carbyne911 technológiai cég felé fordult, ami ugyancsak az izraeli szolgálatok egyik fontos fedővállalata volt. [8] Epsteint a kétezres évektől egyértelműen a technológiai, az informatikai cégek, azon belül a mesterséges intelligencia területére irányították át. Míg a megelőző időszakban először a fegyverkereskedelem, majd a pénzmosás, a banki tevékenység, a pénzügyi tanácsadás szakértője volt, innentől kezdve ezeket hanyagolta és profilt váltott.

A VÉG KEZDETE

A kölcsönös bizalom a játék garanciája.
Puskás Öcsi

Epsteint hosszú időn keresztül sérthetetlennek tartották. Letartóztatására azt követően került sor, hogy látványosan megromlott a viszony az amerikai és az izraeli szolgálatok között. Ennek egyik oka az volt, hogy 2009 után az orosz oligarchák hatalmas összegeket fektettek be az izraeli high-tech iparba, aminek következtében egyes izraeli csúcstechnológiai fejlesztések igen jelentős előnyre tettek szert. Ezeknek a cégeknek az igazgatótanácsaiban és tanácsadó testületeiben ott ültek az IDF, vagyis az izraeli hadsereg tábornokai és a Moszad korábbi vezetői. Az egyik startup cégük, az NSO fejlesztette ki a Pegasus kémszoftvert, amivel minden telefont meg lehetett hekkelni. [9] De az ő termékük volt a Black Cube is. [10] Másik cégük, a Psy Group a közösségi média befolyásolására szakosodott. Világszerte a választások és a politika manipulálására használták másik csúcsterméküket, a Cambridge Analytica-t. A fenti cégeknek a tevékenységével kapcsolatban az USA-nak idővel egyre több aggálya merült fel. Az izraeliek ugyanis mindenhova szállítottak, sokszor az ő jóváhagyásuk nélkül. A cégek finanszírozását sem minden esetben tudták ellenőrizni. A lehallgatások és a megfigyelések jogi és etikai kérdéseket is felvetettek. Mindezek együtt kezdték az izraeli technológiai szektort veszélyforrássá tenni az USA nemzetbiztonsági szolgálatainak a szemében. 2013-ban a Newsweek már arról cikkezett, hogy az izraeli hírszerzés önálló szereplőként értelmezi magát és ezzel túllépett egy határt. 2016-ban az amerikai demokraták a Cambridge Analytica-t okolták a brexitért és Trump győzelméért.

Gyülekeztek a felhők.

Epstein azonban továbbra is magabiztos maradt. A mesterséges intelligencia fejlesztése felé mozdult el. Szoros kapcsolatot alakított ki a Thinking Machine egyik kitalálójával: Danny Hills-szel és az AI-szakértő Marvin Minsky-vel. Hozzájuk csapódott a génkutatással foglalkozó Eric Lander is, akinek munkáját Epstein szintén bőkezűen támogatta, és aki 2022-ig Biden elnök tudományos főtanácsadója lett. [11] Epstein ösztönzésére vált Bill Gates a mesterséges intelligenciával, illetve a géntechnológiával kapcsolatos kutatások bőkezű támogatójává. [12]

Epstein, mint fentebb utaltunk rá, az ezredfordulótól szorosan együttműködött a Szilícium-völgy technológiai és közösségi médiát működtető cégeivel. Vezetőiket behálózta, zsarolta, beszervezte, manipulálta. [13] Kapcsolatban állt Bill Gatesszel, Elon Muskkal, Mark Zuckerberggel, Reid Hoffmannal (LinkedIn), Sergey Brinnel (Google) és Jeff Bezosszal. Hogy ezek a kapcsolatok mikor, kikkel, milyen mélységűek és természetűek voltak, arra máig nem derült fény. Tény azonban, hogy Epsteint ekkoriban már nem csak a gazdagok pénzügyi tanácsadójaként, de a tudomány és az innováció nagyvonalú támogatójaként is számon tartották.

Ugyancsak a kétezres évek elején, amikor a Bill és Melinda Gates, valamint a Clinton Alapítványok kezdték egyre szorosabbra fűzni a köztük levő szálakat, Epstein is létrehozta a saját alapítványát, hogy az emberbarát-bizniszbe is belépjen. Tevékenysége akkoriban szinte elválaszthatatlanul összefonódott a fenti alapítványokéval. Az alapítványok közötti szoros kapcsolatok ékes bizonyítéka, hogy amikor 2016-ban Hillary Clinton elnökválasztási kampánya beindult, komolyan felmerült, hogy Melinda vagy Bill Gates legyen az alelnökjelöltje.

Epstein szoros kapcsolatot ápolt a JP Morgan elnökével, megpróbálta őt és Bill Gatest rávenni, hogy közösen hozzanak létre egy több billiárd dolláros globális egészségügyi alapot. Cserébe Nobel-békedíjat ígért Gatesnek. 2020-ban Epstein el is intézte, hogy a Nobel-bizottság elnöke ebben az ügyben fogadja őt és Gatest. Gates végül nem kapta meg a díjat, de nem kizárt, hogy Epstein a networkjéhez tartozó egyik-másik tudósnak, illetve kutatónak kijárt bizonyos elismeréseket. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy Epstein Bill Gates két legfontosabb tudományos tanácsadóját: Melanie Walkert és Boros Nikolicot is foglalkoztatta. Naná, hogy Walker útja Gatestől a WEF globális jövő programjáig vezetett, miközben a neurotechnológiával és agykutatással összefüggő munkáit sem adta fel, sőt a WHO-nál is tanácsadói szerepet vállalt. 2016-ban itt jelentette meg azt a dolgozatát, aminek címe: „Egészségügy 2030-ban. Viszlát kórház, helló otthonellátás”.

Jó tudni, hogy a Maxwell unokák sem kerültek távol a tűztől. Xavier Malina először a Clinton Alapítványnak dolgozott, onnan Obama alatt a Fehér Ház személyzeti osztályára, mostanra a Google-hoz került. Alexander Djerassi Hillary Clinton külügyminisztersége alatt a közel-keleti részleget vezette, ő foglalkozott az Izraellelkapcsolatos ügyekkel.

Epstein egyik magánbirtoka a Virgin-szigeteken volt. Halála után az ottani főügyész vizsgálatot indított Epstein tevékenységével kapcsolatban. Nyilvánosságra került, hogy Epstein és a híres szélsőbaloldali celeb nyelvész-ideológus Noam Chomsky között is került sor pénzmozgásra, ami felett a balos média nagyvonalúan átsiklott. William Burns későbbi CIA elnök szintén feltűnően szoros üzleti kapcsolatban állt Epsteinnel. Magyarázata szerint 2014-körül, amikor összejártak, fogalma sem volt arról, hogy Epsteint hat évvel korábban szexuális bűncselekményért elítélték. Ez meglepő, de őt elnézve, illetve nyilatkozatait hallgatva, nagyon is hihető. [14] Epstein a Bard College vezetőjét, Lion Badsteint is pénzelte. [15] Ahogy Soros is. Ez az az „egyetem”, amit Soros a CEU külföldi campusaként le akart nyomni a torkunkon. Bill Clintonnal való szoros és kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolata sem lephet meg senkit.

Látjuk tehát, hogy amikor az USA és a nyugati fősodrú média Epsteinről kizárólag szexuális bűnözőként beszél, nem bontja ki az igazság minden árnyalatát.

Hiszen, mint a fentiekből kiderül, Epsteinnek a szex, illetve a szexuális-kerítés csak a mellékfoglalkozása volt. Főfoglalkozású kém, illetve hírszerző ügynök volt. Kora ifjúságától, nem annyira rejtélyes haláláig különböző titkosszolgálatok szolgálatában állt és kamatoztatta tehetségét, jól verbalizáló, megnyerő egyéniségét. A CIA és a Moszad dolgoztatta, ez nem is kérdés, a többi pedig nyilván esetenkénti feladatot jelentett a számára. Lebuktatása minden bizonnyal a két szolgálat közötti rivalizálás, illetve érdekellentét következménye volt. Halála egy pillanatra fellebbentette a fátylat arról a szolgálatokkal összefonódott elitvilágról, amiben mozgott, amiben egész életét töltötte. De a filantrópnak hazudott alapítványokról is megtudtunk egyet s mást, amiket általában nem vernek nagydobra.

Szóval kavarják. Ők mindannyian kavarják.


Jegyzetek:

[1] Az Epstein-üggyel kapcsolatos rész Webb, Whitney: One Nation Under Blackmail, The Sordid Union Between Intelligence and Organized Crime that Gave Rise to Jeffrey Epstein, VOL. 1–2. Trine Day, 2022. 319–376 o. művére támaszkodik.

[2] Robert Maxwell (1923–1991) Hoch Lajos néven született Alsóvisón, Kárpátalján. Jól beszélt magyarul. Angol politikus, munkáspárti képviselő (1964–1972), médiamogul volt. A rendszerváltoztatás után a Magyar Hírlap megvételére is bejelentkezett. Több titkosszolgálatnak is dolgozott, a briteknek, az izraelieknek és a szovjeteknek minden bizonnyal. 9 gyermeke volt. Halála máig tisztázatlan. Lehet, hogy öngyilkos lett, hiszen csődbe ment, de az is lehet, hogy valamelyik megbízója végzett vele.

[3] Ronald Lauder (1944–) a magyar származású Estée Lauder fia és örököse. Ronald Lauder 2007 óta vezeti a Zsidó Világkongresszust. Magyar gyökerei és utóbbi tisztsége miatt is rendszeresen jár Magyarországra. 1986–1987 között az USA osztrák nagykövete volt.

[4] Theodor „Teddy” Kollek (1911–2007) 1965–1993 között Jeruzsálem polgármestere. Kollek Tivadarként született Nagyvázsonyban. A negyvenes-ötvenes években ő alapozta meg a Moszad és a CIA közötti kapcsolatokat. Kulcsszerepe volt a brit szovjet ügynök, Kim Philby lebuktatásában.

[5] Jichák Sámír izraeli miniszterelnök 1986­–1992 között. Sámír a betár mozgalom, illetve a Stern-csoport harcosa volt, 1955–1965 között a Moszad munkatársa.

[6] Jonathan Pollard az amerikai haditengerészet elemzője volt, katonai titkokat adott el Izraelnek. 1985-ben életfogytiglanra ítélték. 30 év után, 2015-ben kiengedték. 2020-ban Izraelbe távozott, ahol Benjámín Netanjáhú fogadta.

[7] Harvey Weinstein a világ egyik legelismertebb, legtöbb kitüntetéssel honorált filmproducer, akit 2017 és 2020 között több színésznő is szexuális erőszakkal vádolt meg. 23 év börtönbüntetésre ítélték.

[8] Bárák 2015-től vezette az izraeli startup Carbyne-t, amiben Epsteinen kívül Peter Thiel a Facebook és a Palantir alapítója is befektetett. Ahogy az ukrán-orosz oligarcha Viktor Vekselberg és Andrew Intrater is szerzett 24%-os tulajdonrészt benne. Utóbbiak amerikai szankciók alatt állnak, annak ellenére, hogy a Carbyne mélyen be van ágyazva az amerikai hadiiparba. Ezt bizonyítja, hogy Michael Chertoff, aki a Homeland Security-t irányította George W. Bush alatt, tagja a Carbyne tanácsadó testületének. Ő írta a hírhedt Patriot Act-ot, ami lehetővé tette az amerikai állampolgárok digitális megfigyelését.

[9] Szaúd-Arábia is használta az NSO Pegasusát, aminek a segítségével leplezték le a Washington Post újságíróját, Dzsamál Hasogdzsit.

[10] Harvey Weinstein a Black Cube segítségével akarta lejáratni vádlóit. Kevés sikerrel.

[11] Lander eugenetikai kutatásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy az afrikaiak genetikailag alacsonyabb rendűek. A Fehér Házat ez annyira úgy látszik nem zavarta, hogy ne alkalmazták volna.

[12] A kétezres években Epstein agya annyira elszállt, hogy a fejébe vette, hogy Zorro ranch nevű birtokán legalább 20 nőt megtermékenyít. Olyanokat, akik csinosak és egyben megfelelő egyetemi végzettséggel rendelkeznek, hogy a génjeit továbbadja, és ezzel a további kutatásokat előmozdítsa.

[13] Epstein John Brockmannal is együttműködött, aki briliáns kommunikátor volt és a különböző networkök, vagyis hálózatok összekapcsolásával foglalkozott. 1985-től szervezte évenkénti híres milliárdos, majd billiárdos vacsoráit. Mindez csak azért érdekes a számunkra, mert tevékenységeit 2001–2017 között nagyrészt Epstein fedezte. Együtt csinálták az Edge Group-ot is. A szervezet 857 ezer dolláros költségvetéséből, 638 ezer jött Epsteintől.

[14] 2013-ban a Gates birtok intézőjét gyermekpornó birtoklásáért letartóztatták.

[15] Epstein 2013-tól kezdve többször is megjelent az egyetem rendezvényein, általában helikopteren jött, fiatal asszisztensnők kíséretében. Badstein ezt azzal magyarázza, hogy nagyvonalú adományozó volt, akinek egyéb ügyleteivel ő nem foglalkozott.