Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

...mindez október 14-én történt

781 éve Székesfehérváron Róbert esztergomi érsek királlyá koronázta IV. Béla magyar királyt, aki apját, II. Andrást követte a trónon. Uralkodása idején befejeződött a tatárok elől menekülő, letelepedett kunok megkeresztelkedése. Második honalapítóként a tatárjárás után újjáépítette az országot, és újjászervezte az államot.

210 éve az I. Napóleon császár vezette francia csapatok megsemmisítő vereséget mértek a porosz-szász seregre. Az összeütközés Jéna és Auerstadt mellett volt. A csata után a porosz király kormányának tagjaival együtt Kelet-Poroszországba menekült, a porosz haderő összeomlott. A győztes Napóleon seregével bevonult Berlinbe. A téli fegyvernyugvást követően a Poroszország és Oroszország elleni háború sikeresen folytatódott tovább. 1807. június 14-én a friedlandi csatában a francia hadsereg döntő győzelmet aratott az oroszok felett. 105 éve jegyezték be Budapesten az első magyar filmvállalatot, a Hunnia Filmgyárat.

kép

104 éve a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban, választási kampánya közben merényletet követtek el Theodore Roosevelt amerikai elnök ellen. Beszédét lőtt sebével is megtartotta.

kép

102 éve adták át a csepeli szikratávíró állomást.

83 éve Adolf Hitler bejelentette, hogy Németország kilép a Népszövetségből. Hatalomra lépése után a birodalmi kancellár biztosította a többi országot békés szándékairól, és a weimari időszak külpolitikájának folytatását ígérte. Hadsereg parancsnokai előtt azonban már megfogalmazta valódi céljait: kormánya, a nemzeti koncentráció támadó fegyverkezési politikát folytatott, a versailles-i szerződés elleni harcra és a terjeszkedésre törekedett. A Népszövetségből történő Franciaország bizalmatlanságát, és Németország külpolitikai elszigetelődését váltotta ki, valamint a Szovjetunió Népszövetségbe felvételéhez vezetett.
72 éve Horthy utasítására szabadon bocsátották a politikai foglyokat.

kép

69 éve Chuck Yeager amerikai berepülőpilóta lépte át először a hangsebességet X?1 kísérleti repülőgépével.

Képek forrása: hangosfilm.hu, Pittsburg Post-Gazette, achievment.com


Halmai Krisztina