Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez
„A gyerekek nem akarják, hogy nemi előírások szabják meg, milyen játékokat kapjanak.” – A Mattel szóvivője

Kultúrharc a gyerekszobában

A Scrabble négyszáz szót tiltott ki

A Scrabble sem akar hitványabb lenni a Mr. Potato Headnél és a Barbie-nál. A Mr. Potato Head egy kis játékfigura, amely testrészenként található meg a Hasbro cég édességipari termékeiben, és ezekből a részekből rakható össze. A cég februárban közölte, hogy a játékfigura neve elől törli a Mr. rövidítést és szeptembertől nemileg semleges figurákat csomagol a termékeibe. A Barbie pedig már másfél évvel ezelőtt piacra dobta nemileg semleges babáját. Ezek után mi sem természetesebb, mint hogy a Scrabble is megpróbálja, hátha sikerül ráerőltetnie gyermekeinkre a woke mozgalom értékeit. Emlékszik-e még az Olvasó azokra az időkre, amikor a játék még a szórakozás eszköze volt, s nem az volt a rendeltetése, hogy a gyermek az egyedül elfogadhatónak minősített módon gondolkozzék?

Már-már azt képzeltük volna, hogy a woke-szellemiség kultúrharcosainak őrültsége nem fokozható tovább, amikor rá kellett döbbenünk, mennyire komolyan gondolják azt a tervüket, hogy fenekestől felforgassák az emberek életét. A Mattel Játékgyár, a Scrabble Észak-Amerikán kívüli jogainak tulajdonosa a minap jelentette be, hogy hivatalosan elismert kifejezéseinek listájáról töröl négyszáz, sértőnek minősített szót.

A betiltott szavak némelyike feketék, pakisztániak és írek megjelölésére szolgál. Lekerült a listáról néhány olyan kifejezés is, mellyel zsidók jelölnek nem zsidókat, így a gój és a siksze szó sem lesz elfogadható a Scrabble játékban. Ugyancsak érvénytelen lesz annak a játékosnak a megoldása, aki, olyan szavakat rak ki a betűkből, amelyekkel etnikai kisebbségek jelölnek fehéreket.

Érdemes megjegyezni, hogy az afrikai országok Scrabble-szövetségei közül egyik sem szavazott a négyszáz szó törlése mellett. A Scrabble megtisztításának ötletét cenzori hevületű fehér középosztálybeli woke-harcosok kényszerítették rá a többiekre.

Mindenki, akinek valaha életében volt alkalma Scrabble-t játszani, tanúsíthatja, hogy a játékosok egyáltalán nem sértő szándékkal raknak ki bizonyos szavakat. Ebben a játékban az adja az élvezetet, hogy a résztvevők a nyelv határait feszegetik, és túlélésük érdekében igyekeznek szavakat konstruálni.

A gyerekek különös előszeretettel vetik be képzelőerejüket, ha játékról van szó. Egyúttal kéjes öröm ül ki arcukra, ha sikerül egy-egy csúnya szót összerakniuk. A Scrabble-nek persze megvannak a maga szabályai, ámde a szabályszegés okozza az igazi élvezetet. Így hát

A NÉGYSZÁZ SZÓ KITILTÁSA MÖGÖTT MEGHÚZÓDÓ PURITANIZMUS A JÁTÉK SZELLEMÉT TAGADJA.

Csakhogy ami azt illeti, a Mattel döntését egyáltalán nem is a Scrabble szelleme motiválta. Akárcsak számos más nagy játékgyártó cég, a Mattel is feladatának tekinti, hogy eljuttassa a bölcsődékbe a kultúrharcot, hátha sikerül belenevelnie a woke-mozgalom értékeit a kicsinyekbe.

Sokat árul el erről, hogy amikor ugyanez a cég 2019-ben kibocsátotta az új, nemileg semleges Barbie babákat, szóvivője kijelentette: „A gyerekek nem akarják, hogy nemi előírások szabják meg, milyen játékokat kapjanak”.

20210419-scrabble.jpg

Azonban nem látszik különösebben valószínűnek, hogy tipegő-topogó kicsinyek tömegei követeltek volna nemileg semleges játékokat a Matteltől, nehezen lehet szabadulni hát attól a gyanútól, hogy a cég minden különösebb külső behatás nélkül csapott fel a nyugati gyermekek erkölcscsőszének.

Az sem látszik kevésbé nyilvánvalónak, hogy amikor a Hasbro a Mr. Potato nemileg semleges átkeresztelése mellett döntött, korántsem a nemi előírások kényszere ellen tiltakozó gyermektömegek nyomásának engedett. Akárcsak a Scrabble megtisztítása esetében történt, a Mr. Potato nemi semlegesítését is politikai megfontolások motiválták.

A Hasbro esetében a nemi semlegesség ügyének előmozdítása volt a cél. Mint A cég Közölte is: „Gondoskodni kívánunk róla, hogy mindenki otthon érezze magát A Potato Head Világában, ezért hivatalosan elhagyjuk a Mr. rövidítést a Potato Head márkanevéből, s ily módon törekszünk előmozdítani a nemi egyenlőséget és a befogadás eszméjét”. Kimberly Boyd vezérigazgató mindehhez hozzáfűzte, hogy a Mr., illetve Mrs. megjelölés „mind a nemi identitás, mind a családi struktúra szempontjából szűkítő értelmű”. A vezérigazgató asszony e szavakkal zárta fejtegetését: „A kultúra nem ott tart, mint régen.”

Amikor a Boyd asszonyhoz hasonló vezetők a kultúra fejlődésére hivatkoznak, valójában arról van szó, hogy ők maguk szorgoskodnak a kultúra megváltoztatásán. A kultúra megváltoztatásának pedig legfőbb eszköze a nyelv birtokbavétele. Ennek jegyében cenzúrázzák ki a woke-kultúra írástudóinak szemében elfogadhatatlan kifejezéseket, illetve próbálnak új értékeket táplálni a gyermekekbe.

A nagy játékgyártók tehát úgy gondolják, hogy az új woke-értékek terjesztésének az idő alatt sem szabad szünetelnie, amíg a gyermekek játszanak. Tessék csak elfáradni bármely játékboltba vagy ellátogatni egy-egy játékkiállításra, s meglátják, woke-szellemű játékok és gyermekkönyvek valóságos össztüze fogadja majd Önöket.

Vessünk csak egy pillantást arra, a „tizenhat remek ajándékra”, melyeket a Buzzfeed internetes honlap ajánl „woke csecsemőknek”, s rá fogunk jönni, miféle kultúrát igyekeznek újabban gyermekeinkbe plántálni.

Ha például az Olvasó azon töri fejét, milyen ajándékkal kedveskedjék barátja újszülöttjének, midőn a boldog szülők bemutatják gyermeküket a baráti körnek, a Buzzfeednél rálelhet egy kifestőkönyvre, amely, mint olvasható, „pozitív és játékos szellemben” járja körül „a transzneműség, a nemi kreativitás, az interszekcionalitás és a szexizmus tárgykörét”. Olykor azért felmerül bennem, hogy ez ugye mind puszta kitaláció?

Ezek szerint gyermekünk jótevői a „játékosságon” azt értik, ha kifestegetés címén tartalmas szemináriumot tartanak a gyermekeknek interszekcionalitásból és kritikai fajelméletből. Tartok tőle, hogy ezek a humortalan és puritanizmustól sújtott kultúrharcosok nem fognak megállni a Scrabble-nél. Az épelméjű ember hamarosan kénytelen lesz maga gyártotta játékokra szorítkozni.