Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Éppen annyira cinikus, mint amennyire abszurd a magyarországi választási csalás vádja

Egy sor rosszindulatú ember azzal az állítással borzolja a kedélyeket, hogy a miniszterelnöknek nem áll szándékában elfogadni a most tavasszal esedékes választások eredményét, és a szavazást elcsalják. Ez ne tévesszen meg senkit. Ha Orbán Viktor miniszterelnököt ismét megválasztják, és szerintem így fog történni, akkor az a választók széleskörű támogatása miatt lesz, amelyet a miniszterelnök munkája során elért eredményeinek – a világjárvány idején bekövetkezett gazdasági fellendülésnek, munkahelyeknek, növekedésnek, adócsökkentésnek és megfizethető energiaáraknak – köszönhet.

A magyarországi választók április 3-án, vasárnap járulnak az urnákhoz azért, hogy megválasszák az új Országgyűlést, amelynek 199 tagja közvetlenül, egyetlen fordulóban kerül megválasztásra – 106 egyéni választókerületből, a többi pedig országos pártlistákról. Az új parlament dönt arról, hogy ki kormányozza Magyarországot a következő négy évben.

Miként a korábbi választási években, az Orbán-kormány kritikusai most is keményen munkálkodnak azon, hogy előre megírják a történéseket.

Ebben az évben azt akarják elhitetni, hogy állítólag – mivel egységes ellenzékkel és egy új kihívóval kell szembenézniük – a mostani lesz az egyik legnehezebb választási megmérettetés Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánykoalíció számára.

Egyes elemzők még ennél is továbbmennek, és azt jósolják, hogy a kormánypártok veszíteni fognak, a miniszterelnök pedig nem lesz hajlandó elfogadni a választási eredményeket. Az Euronews egyik cikke szerint olyannyira valószínű egy ilyen fordulat, hogy Európának „fel kell készülnie egy esetleg elcsalt választásra”. A szerző drámai hangon, baljóslatúan arra figyelmeztet: „az európai demokrácia talán a saját Capitolium-pillanata felé tart”, utalva ezzel a 2021 januárjában Washingtonban történt erőszakos cselekményekre.

Ezek a feltételezések éppoly cinikusak, mint amilyen abszurdak. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánykoalíció a kormányzás idején elért számos eredménnyel kampányol. Úgy gondolom, a választók újraválasztják Orbán Viktort, mert a miniszterelnök előbbre vitte az országot, és valós eredményeket ért el a magyarok számára.


A MAGYAROK EMLÉKEZNI FOGNAK A KORMÁNY 2021-BEEN ELÉRT EREDMÉNYEIRE

Amikor a koronavírus-válság a leginkább sújtott, Magyarország Európa élvonalába tartozott az oltóanyag-beszerzésben és a beadott oltások számában. Több ezer életet mentettünk meg, és amikor a magyarok áprilisban elmennek a szavazófülkékbe, emlékezni fognak erre.

Amikor a járványhelyzet jobbra fordult, Magyarország a gazdaságukat elsőként újraindító európai országok között volt.

A munkanélküliségi ráta 2021. novemberében 3,7 százalékra esett, és továbbra is az egyik legalacsonyabb szinten van az EU-ban. A 2021. évi GDP-re vonatkozó becslések 6,5-7 százalékos növekedést mutatnak. A magyarországi minimálbér most magasabb, mint az előző, szocialista kormányok alatt az átlagbér volt. A magyar gyermekes családoknak idén visszatérítjük a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó teljes összegét. A magyar nyugdíjasok 2022-ben jobb helyzetben vannak, mint valaha.

Azért, hogy a gyorsan emelkedő energiaárakat ellensúlyozza, és a gazdaságot fellendítse, a kormány a 2021. októberi szinten befagyasztotta a hitelkamatokat, megtartotta a népszerű rezsicsökkentési programot és 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok literenkénti árát.

Egészségügy, munkahelyek, adócsökkentés, megfizethető energia, gazdasági növekedés – ezek a dolgok számítanak a választóknak.


ELLENTÉT AZ ELLENZÉK SORAIBAN?

Természetesen minden választás kemény küzdelem, és ez idén sem lesz másként. De érdemes még szót ejteni erről az úgynevezett egyesült ellenzékről és a miniszterelnök-jelöltjükről. Először is, túlzás lenne széleskörűnek nevezni ezt a koalíciót. A hat párt között találunk korábbi kommunistákat, szocialistákat, zöldeket és a szélsőjobboldal képviselőit is. Egy népszerű magyar hírportál a napokban hosszan cikkezett arról, hogy a kampányban résztvevők mély „feszültségre és széthúzásra” panaszkodnak, valamint a kudarcokkal teli döntéshozatali folyamatokat, illetve a választási program és fő üzenet hiányát is kifogásolták – ez egy zűrzavaros kampány.

Mindeközben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy olyan videót posztolt Facebook-oldalára, amelyben egyéb oda nem illő témák mellett a jelenleg is kormányon lévő Fideszben tevékenykedő zsidók számáról értekezik.

Ezzel az antiszemita, szélsőjobboldali Jobbik leghírhedtebb tagjait támogatta.


NEM ÁLL MEG A VÁLASZTÓKÖRZETEK TISZTESSÉGTELEN ÁTRAJZOLÁSÁNAK VÁDJA

A kritikusok másik kedvenc érve – mely szerint a választások a választókörzetek átalakítása miatt nem lehetnek szabadok és tisztességesek – egy teljesen alaptalan állítás.

2010 után a Parlament létszámát a korábbi 386-ról 199-re csökkentettük, ami a választókörzetek átalakításának szükségességét eredményezte. A körzetek módosítása a választói létszámban tapasztalható jelentős eltéréseket miatt is szükségessé vált, hiszen egy vidéki, kelet-magyarországi választópolgár által leadott voks nem bírhat nagyobb súllyal, mint egy budapesti választóé – a magyarországi választási reform pedig éppen ezt orvosolta. A jelenlegi választókerületek mérete a választók jóval egyenletesebb eloszlását teszi lehetővé.

S bár mindezt sokan igyekeznek a választókerületek tisztességtelen átrajzolásaként beállítani, valójában nem tudják alátámasztani ezt a vádat. A 2018-as választások előtt például egy egykoron kiemelkedő amerikai újság tudósítója az alábbi szalagcímmel látta el cikkét: „Az egység felbomlása és a választókerületek tisztességtelen átrajzolása frusztrálja az Orbán-ellenes szavazókat”. A riporter hosszasan foglalkozott a választókerületek tisztességtelen átrajzolásának eklatáns példájaként az egyes számú választókerülettel, melynek határait állítólag úgy szabták át, hogy ellehetetlenítsék az ellenzék győzelmét. De ki is nyert 2018 áprilisában az egyes számú választókerületben? Az ellenzék.

Egész egyszerűen tény, hogy sosem tudták helytállóan alátámasztani a választókörzetek tisztességtelen átrajzolásának vádját. De hogy is szól a mondás? „Ha egy hazugságot elégszer ismételsz…”

A megkérdőjelezett választási eredményről és egy elcsalt választásról szóló baljós figyelmeztetések azonban csupán az elfogult újságírás elemei. Ezek a szerzők saját ügyük szolgálatában ködösítenek és elfedik a tényeket. A jobb ítélőképességgel rendelkező olvasóknak és az európai döntéshozóknak szkeptikusabban kellene hozzáállniuk az efféle elrugaszkodott állításokhoz és a választásba való beavatkozásra történő helytelen felhívásokhoz.

A magyar választók nem ostobák. Döntsenek ők április 3-án.


A véleménycikk eredetileg a Euronews oldalán jelent meg 2022. január 14-én "Hungary rigged election claim is as cynical as it is absurd"címen.