Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Első világháborús emlékművet állít Washington

kép

Bár a nagy gazdasági világválság, a második világháború, vagy a hidegháború elhomályosította az emlékét, Amerika számára az első világháború sorsfordítónak bizonyult. Az Egyesült Államok 585 napig viselt hadat, 4,3 millió embert mozgósított és több mint 116 ezer katonája esett el – többen, mint ahányan Koreában és Vietnamban összesen. A háború megnyitotta Amerika évszázadát, hőseinek és áldozatainak azonban mindezidáig nem emeltek központi emlékművet.

A győztes pályázatot 350 munka közül választották ki két fordulót követően. A 25 éves Joe Weishaar munkája Az áldozat terhe címet viseli, körbefutó falain amerikai katonák reliefképei, illetve háborús vezetők, katonák, politikusok idézetei lesznek láthatók. Az emlékművet a Fehér Ház közelében lévő Pershing parkban állítják fel, és része lesz egy szobor is.

Washingtont hamarosan Budapest is követheti: az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tavaly decemberben hirdette meg a központi emlékhely ötletpályázatát. A pályázaton az építészeti megoldások mellett lehetséges helyszínére is javaslatokat várnak.


Baranyi Márton