Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Egy sorozathazudozó sorozatáruló

Karácsony Gergely politikai portréja

A sorozatgyilkos utasításra, illetve pénzért, esetleg puszta élvezetből oltja ki mások életét. A sorozatáruló nem öl meg, nem végez ki senkit, de üzembiztosan mindenkit elárul, aki az útjába kerül. Mindenkinek a hátába döfi a kést, ahogy Karácsony Gergely.

Érdektelen, hogy gyávaságból, számításból, vagy csupán sportból árul el mindenkit. Az is lehet, hogy sms-ekkel kényszerítik. Nem számít. Ami számít, hogy fiatal kora ellenére annyi mindenkit cserbenhagyott már, hogy dobogós helyezését senki nem vitatathatja el. Persze hazugságaival is Dunát lehet rekeszteni.

Kari Geri, vagy közkeletűen: „Kamu Geri” politikai pályáját az SZDSZ-ben kezdte. Innen Gyurcsány Ferenc mellé igazolt bizalmi munkakörbe, és közben a Medián objektív, független közvéleménykutatójaként dolgozott. Részt vett az egykori munkaadója: Gyurcsány ellen létrejövő LMP megalapításában, majd elárulta és szétverte őket. Bajnai Gordont támogatva új pártot alapított: Párbeszéd Magyarországért néven. Azt is szétverte és lett belőle Együtt, illetve PM, ami két párt lett, majd egyesült, de bevallom, nem követtem pontosan, egy idő után feladtam.

A 2018-as országgyűlési választáson az általa addig és azóta is megvetett MSZP és a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnökjelöltjeként indult. Az eredmény: kétharmados Fidesz győzelem lett. Bánatában otthagyta az országos politikát és az MSZP fészkének számító Zuglóban nyert polgármesteri megbízatást. 2019 nyarán a DK, MSZP, Momentum, Liberális Párt, LMP, Párbeszéd Magyarországért közös jelöltjeként Budapest főpolgármesterévé választották. Többször is nyilatkozta, hogy ez álmai netovábbja, többre, másra nem vágyik. Ennek ellenére 2021-ban az MSZP, az LMP és a PM támogatásával újra bejelentkezett az egyesített ellenzék miniszterelnökjelöltjének. Az indítványozására megtartott előválasztás két fordulója között, miután másodiknak fordult, támogatóit elárulva lemondott a harmadik helyezett: Márki-Zay Péter, az összefogáson kívüli civil jelölt javára. Nyomatékul szabadságoltatta magát a fővárosnál, hogy Márki-Zay Péternek kampányolhasson (a saját kampányát ezek szerint munkaidőben nyomta végig). Őt egyelőre még nem árulta el, de ami késik, nem múlik. Jobb, ha mindenki betárolja a memóriájába, hogyan bánt zuglói politikustársával, a szocialista Tóth Csabával, akit a TV egyenes adásában szúrt hátba.

Legalább egy féltucat olyan árulást soroltam fel, amiről tudok. Hány olyan lehet, ami a színfalak mögött történt?

Van arra példa, hogy valaki pártot vált, illojális lesz társaihoz, barátaihoz, és árulása révén csinál karriert. De arra aligha van, hogy valaki sorozatban, kivétel nélkül mindenkit cserbenhagyjon, és továbbra is úgy gondolja, hogy neki ennek ellenére helye van a magyar közéletben. Sőt, annak élvonalában. Végtére is önképe szerint ő „nagyvad”.

„Kamu Geri” a szólás- és sajtószabadság legnagyobb ellensége. Hol a Hír TV-re rág be, hol az Indexre, ilyenkor, durcás kisfiúként kijelenti, hogy nem nyilatkozik nekik, nem ad interjút, nem olvassa őket többet. Az ellenzéki sajtónak különben sem nyilatkozik, sajtótájékoztatói zártak, a nem baráti média munkatársainak nem válaszol. Nyilván, mert annyira fogalmatlan a főváros ügyeivel kapcsolatban is, hogy tudja, lebőgne.

Hogy utolsó árulását és átállását Márki-Zay oldalára mi indokolta, érdektelen. Lehet, hogy finanszírozói elcsapták lustasága és munkaképtelensége miatt. Az is lehet, hogy belefáradt, hiszen napi egy-két óránál többet nem szeret és nem is tud dolgozni. Különben is, baromira unta az egész miniszterelnök-jelöltségesdit. Lehet, hogy megint, ahogy 2018-ban, a „f...nak hagyta magát rábeszélni,” vagy rákényszeríteni, hogy induljon, miközben őt ez a kihívás egyáltalán nem motiválta. Csak púp volt a hátán. Hogy miért árulta el azokat, akik bíztak benne, akik dolgoztak a kampányaiban, az semmilyen külön magyarázatot nem kíván. Megszokásból.


KARI GERI, A STAND-UPOS JAMES BOND

Karácsony Gergely nyilvánvalóan él-hal a kémsztorikért. Minden adódó alkalmat megragad, hogy magát kiterjedt nemzetközi hírszerzési és destabilizálási kísérletek szenvedő alanyaként láttassa. Amikor az ellenzék előválasztási rendszere lehalt, kínai hekkertámadást vizionált. Bárcsak tudnánk, hogy a kínai birodalomnak milyen érdeke fűződhetett ahhoz, hogy három nappal elhúzza a magyar ellenzék előválasztását!

Akkor, amikor naponta jöttek ki azok a rögzített beszélgetések, amik a Karácsony vezetése (?) alatt álló fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítésével kapcsolatos jutalékrendszerről, megbundázott pályázati kiírásokról és 8-10 százalékos kenőpénzekről, a városháza épületének dobra veréséről szólnak, Geri lányos zavarában orosz titkosszolgálati műveletekről delirált.

Egyik nap azt hazudja, hogy nem volt szó a Városháza eladásáról, aztán azt, hogy készültek tervek, de elvetették, aztán azt, hogy nem is készültek, de előkészítő tanulmányok és tárgyalások voltak, illetve nem készültek és nem voltak. Én már rég elvesztettem a fonalat. Főleg, hogy helyettese, a főváros egyik kommunikációs csodafegyvere (több is van): Kerpel-Fronius Gábor elismerte, hogy a városháza eladásával kapcsolatos terveket Karácsony rendelte meg, és hogy helyetteseként ő volt az előterjesztője! Az orosz hírszerzőknek sem lehet könnyű dolguk! Pedig a lényeg az:

ha Karácsony minderről tudott, és lehazudta, akkor azért. Ha nem, akkor azért, de azonnal távoznia kell Budapest éléről!

Karácsonyt, a fontost, tehát két megabirodalom: Kína és Oroszország együttes erővel akarja ellehetetleníteni. Külön-külön nyilván kevesek lennének Gerihez, az ászhoz, ezért szolgálataik közös akciókkal próbálkoznak. Tetézi a bajt, hogy Geri, akinek egy reggel korán kellett kelnie, rádöbbent, hogy a magyar titkosszolgálatok is figyelik a budapesti buszsávokat, amiken autója a reggeli csúcsforgalomban hajtott. Erről Molnár Ferenc örökbecsűje jutott az eszembe, akinek egyszer délelőtt 11-re kellett a bíróságra mennie, mert beidézték tanúnak. Kávéházi asztalához visszatérve, csodálkozva mondta: „Mennyi ember volt az utcán. Nem tudtam, hogy ennyi a tanú.”

Főpolgármester urunk is valahogy így van ezzel. Nem tudja, mi az a trafipax, nem vette még észre a térfigyelő kamerákat és nem érti, hogy mobiltelefonnal, amivel szinte minden magyar ember rendelkezik, hipp-hopp készíthető fotó, film, sőt bármilyen beszélgetést rögzíteni lehet vele. Külön bájos, ahogy a balhét ráverte a sofőrjére. Ez a magyar politikatörténetben párját ritkító felelősségáthárítás megint csak szánalmas gyengeségről árulkodik. Hiszen mindenki sejti, hogy a későn kelő és későn induló főpolgármester utasította gépjárművezetőjét, hogy siessen, és érjen oda a miniszterhez időben! Naná, hogy fegyelmit adott neki!

Értékelem, hogy Főpolgármester úr fáradhatatlanul gondoskodik a magyar polgárok szórakoztatásáról. Nem kéne átnyergelnie szappanoperák írására, esetleg a stand upra? Lehet, hogy az jobban menne neki, mint a városvezetés.

Külön magyarázatot érdemel, hogy Karácsony Gergely az ellenzék sorozatos hátba szúrása és elárulása ellenére, hogy tudta megtartani megmondó, sőt stratégiaformáló szerepét az ellenzéki térfélen. Először kierőszakolta a csúfos kudarcnak bizonyuló és az ellenzéki kampányt ütemtévesztésre kényszerítő előválasztást. Lehetővé tette, hogy Márki-Zay indulásával meghekkelje a hat párt megállapodását és kívülállóként elinduljon, majd visszatáncolt a javára, amivel egyértelműen kinyírta az ellenzéket. Tavaly pedig az év végi ünnepekre időzített aláírásgyűjtési kampányra kényszerítette őket, ami újabb rosszul időzített, felesleges erőfeszítés volt.

Azok a témák, amiket Karácsony kitalált, ugyanis nem szerepelnek az embereket érdeklő első száz ügy között. Senki nem tudja, mi az a Fudan és miért nem kell szeretni, ahogy az álláskeresési járulék/járadék 90-180-270 napra történő meghosszabbításának ötlete is nettó baromság. Főleg, hogy maga Márki-Zay és sajtófőnöke is csak külső segítséggel tudta eltalálni a helyes (?) megoldást. Csupa kiérlelt karácsonyi ötlet, a libák meg, ahogy a klasszikus viccben, sorra döglenek.

Karácsony az ellenzék közös miniszterelnökjelöltjeként azzal fényezte magát, hogy ő a megegyezések, a közös többszörösök kitárgyalásának zsonglőre. Vagyis, azért tudná a hatpárti ellenzéket képviselni, mert olyan megállapodásokat tud kötni, amik mindenkinek megfelelnek. Hihetőnek tűnt, mert ő maga annyira üres, meggyőződés és elképzelés nélküli lény, aki mindenbe és mindennek az ellenkezőjébe is könnyen bele tud egyezni. Ezért kicsit sem meglepő, hogy most azt a Márki-Zayt támogatja, aki szerint gáz a sötét szobákban kötött egyezség. Érzek ebben egy hangyányi ellentmondást.

Ha a háttérmegállapodások cikik, hogy fog a hat párt együttműködni? Élőben, a Facebookon közvetítve fogják kitárgyalni a közös álláspontokat? A listáról? Már most is csinálhatnák így! Izgalmas lesz, az biztos. Mindannyian jól fogunk szórakozni, ígérem. Vagy inkább Márki-Zay ötletel majd, diktál, ők meg engedelmeskednek? Az már csak hab a tortán, hogy Karácsony gond nélkül beállt támogatónak, és bevitte az ellenzéki összefogást is egy olyan miniszterelnök mögé, aki orbánabb akar lenni Orbánnál (ide illik Latabár örökbecsű mondása, hogy: törpében a kicsit szeretem). Aki azzal kampányol, hogy Orbán több migránst engedett be, mint Soros! (szegény Soros, évek óta erőlteti a migrációt, és most még ezt is elveszi tőle a gonosz Márki-Zay, aki szerint Orbán ebben is jobban teljesített). Zavar az valakit a balos, akarom mondani a nagyon hiteles Pálinkástól, és id. Jeszenszkytől igazi jobbossá vált és a levitézlett szadeszesekkel vérfrissített, a Gyurcsányostól megújult ellenzék oldalán, hogy az eddig magát nagyon zöldnek feltűntető Kari Geri teljes mellszélességgel tolja az energialobbi kijárójaként fellépő, atompárti Márki-Zay szekerét? Ateistaként egy olyan emberét, aki mintakeresztényként azzal páváskodik, hogy míg Orbán KISZ-es volt, ő templomba járt? Lehet, hogy mindez fel sem tűnik neki? Nem fogja, mit jelent ez már közép és főleg hosszútávon?

Akkor elmondom. Azt jelenti, hogy végleg megölte az ellenzék amúgy is ezer sebből vérző identitását. Annak a magát baloldalként azonosító tákolmánynak az önazonosságát, amit amúgy is már épp eléggé legyengített, hogy összebútorozott a cigányellenes, antiszemita, de legalább szélsőbalos Jobbikkal. Persze ez is Karácsony ötlete volt. Mert szerinte a zsidókat listázni nem gáz, sőt rendben levő dolog. Ezt tetézte meg Geri most azzal, hogy egy magát fundamentalista katolikusnak valló, nyíltan neoliberális, megszorításpárti, abortuszellenes, homofób és antiszemita kiszólásokkal bepróbálkozó politikát hirdető jobboldali zászlaja alá terelte be őket. Egy olyan Kapitány mögé, akinek legfőbb vágya, hogy az európai keresztény néppárthoz csatlakoztathassa őket!

Ezzel el is vett a magyar ellenzéktől mindent. A kádári múltat, a KISZ-es éveket, az építőtáborok melengető emlékét, Horn rendszerváltoztató legendáját, vagyis azt a baloldali identitást, amiben szocializálódtak. A balliberális kormányzások közösséggé formáló hagyatékát. A szegények melletti szolidaritást, az ateizmust, az atomenergia ellenességet. Nem marad semmijük. Ami csak Karácsonynak nem probléma, mert az ő számára a semmi a természetes állapot. De a semmi köré nem lehet politikai mozgalmat szervezni.

Előbb-utóbb mindannyian rá fognak erre jönni.

És ezen az sem változtat, hogy Karácsony, saját sztorija szerint, újabban annyira bátor lett, hogy ordítani merészelt Pintér Sándor belügyminiszterrel! Amiből percek alatt mém lett, mert ezt a jelenetet valahogy senki sem tudja maga elé képzelni. Pont Pintér Sándorral? Pont ez a tejben tök? Még pár hét és kiderül, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint is megtalálja. Alig várom! Nem lennék most Hszi Csin-ping helyében!


A BUKÁS

Karácsony Gergely megbukott, mint országos politikus, megbukott, mint főpolgármester, megbukott, mint stratéga. És mint demokrata, hiszen miniszterelnökké válása esetére belengette, hogy személyesen jelöli majd ki, kinek a bankszámláit kell a hatóságoknak zárolniuk. Hány esélyt kap még ettől a mélyaltatásban lévő ellenzéktől és fővárosunk tiszteletre méltó polgáraitól? És főleg, miért?

Karácsony szerintem egy ideje tartósan idegi alapon van. Kiidegeli, ha dolgoznia kell, ha hozzászólnak, vagy ha pontosan kell érkeznie valahova. Egyik se nagyon megy neki. Naná, hogy a saját maga által létrehozott városháza-eladás körüli botrányt vizsgáló bizottság elé is késve érkezett. Miután súlyos idegösszeroppanást kapott attól, hogy a villamossá változott Márki-Zay Péterrel, – illetve kiütötte őt, úgy döntött, innentől kezdve őt utánozza majd, és ezért a fővárosi vizsgálóbizottság előtt sem fogja vissza magát. Ami a szívén, az neki is a száján. Ezért azt ordította, hogy: „sz.rok rá, hogy mi van azokon a felvételeken, elnök úr!” Azt állítom, hogy ezeknek a felvételeknek köze van a Fideszhez. Ezt arra alapozom, hogy nem vagyok teljesen idióta, ellentétben elnök úrral. Csak emberek beszélgetnek egymás között. Olyan, mintha én beszélgetnék Soproni Tamás úrral arról, hogy XY fideszes politikus pedofil… Olyan, mintha valaki belecsinált volna a ventilátorba és mindenfelé repülne a fekália.” Érdekes, ahogy Főpolgármester urunk megtalálja „a szarva között a tőgyit,” vagyis azt, hogy: „Csak emberek beszélgetnek a felvételeken”. Ez aztán a kérlelhetetlen pontosságú meglátás! Mégis kiknek kéne beszélgetniük egy hangfelvételen? Ufóknak? A mókusoknak? A felvételeken emberek, köztük egy volt miniszterelnök, beruházók és a Városháza még mindig hivatalban lévő vagyonkezelőjének főnöke, (aki nagy összegű év végi jutalmat is kapott Karácsonytól), arról dumcsizik lazán és fesztelenül, hogy üzletelnek, pénzelnek, és őt, vagyis Karácsonyt, hülyére veszik. Ő meg még mintha most sem értené, hogy mi is folyik nagyüzemben a háta mögött.

Mondom, hogy komoly a baj. Ki csinált tehát bele a ventilátorba? Csak nem személyesen a Főpolgármester úr? A többszörösen bukott Karácsony evvel a performanszával egy lendülettel besorolt Feri mögé és lesz.rta képviselőtársait, akik utána próbálnak nézni annak, hogy mi is történik a szemmel láthatóan vezetési válságtól sújtott fővárosban. És lesz.rt minket, választópolgárokat is, akiknek magyarázattal tartozna. Helyette összefüggéstelenül trágárkodva vagdalkozott. Ilyen pofátlan arroganciával az elmúlt harminc évben, ha ritkán is, de már találkoztunk. Igen. Gyurcsánynál. De Őszöd óta nem volt részünk hasonló stílusbravúrban! „Itt van újra, itt van újra, a nagy csapat!” Karácsony, Márki-Zay és Feri. Már csak Ottó hiányzik, a Tóth Ottó!

Karácsony Gergely nem érdemel szabad elvonulást. Mielőtt pályamódosítási szándékkal lelép a színről, számoljon el. Hozza nyilvánosságra kampánytámogatóinak a listáját és tájékoztassa a közvéleményt az általa alapított 99 Mozgalom tevékenységéről és a finanszírozókról. Ország-világnak látnia kell, hogyan gyűjtött össze – állítása szerint mikroadományokból 500 millió forintot! Persze nem kizárt, hogy ebben is hazudott, ahogy annyi minden másban. Lásd még: angol nyelvvizsga, PhD, városháza eladása stb.

Nekünk, választópolgároknak jogunk van tudni, hogy, ki, mennyi pénzzel állt be Karácsony mögé. Annál is inkább, mert nem zárható ki, hogy közülük egyesek, vagy többek, előnyt, lehetőséget, vagy kötelező érvényű ígéretet kaptak, vagy kapnak a Karácsony vezette fővárostól.

Ha Karácsony a 99 Mozgalom befizetőinek a listáját nem hozza nyilvánosságra, távoznia kell a főváros éléről is. Ha a fővárosi jutalékrendszert működtetőket nem vonja felelősségre, és nem távolítja el beosztásukból, távoznia kell a főváros éléről.

Közös érdek, hogy ez a hazug és teljesítményképtelen sorozatáruló és sorozathazudozó ne úszhassa meg!

Ceterum censeo: Karácsony Gergely távozzon Budapest éléről!

Mert mi ennél többet érdemlünk!

Hogy az ellenzék köreiben maradhat, vagy onnan is távoznia kell, az az ő dolguk.

Szerintem ők pont ezt érdemelik!

Ui.: Múlt hét végén volt a Magyar Kultúra Napja. Budapest egy új, ikonikus épülettel gazdagodott. A Liget Projekt keretében elkészült a Magyar Zene Háza, aminek avatóünnepségén Karácsony Gergely főpolgármester nem jelent meg, sőt Facebook-bejegyzésében kifakadt ellene. A főváros baloldali vezetéséből senki nem jelent meg. Ahogy a Puskás Stadion avatóünnepségén sem. Melyik városvezető engedheti ezt meg magának? Csak az olyan, aki munkatársaival együtt még csak a látszatát is kerüli annak, hogy a főváros lakóit képviseli. Karácsony – és ez mindenki számára nyilvánvaló – saját magán kívül legfeljebb megbízóit, finanszírozóit, vagyis barátait és üzletfeleit képviseli. Minket nem, mert mi mindkettőre büszkék vagyunk.

Ceterum censeo: Karácsony sem Zuglóban, sem a fővárosban nem épített semmit. Ahogy húsz év alatt Demszky sem. Az egész ellenzéki tábor, a begyöpösödött maradiak gyülekezete. Abban utaznak, hogy minden maradjon úgy, ahogy van, mert ők azt már megszokták, és ki tudja, képesek-e idomulni az újhoz?

Karácsonynak mennie kell!