Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Azok a boldog szép napok, ég veled!

kép

A Terror Háza Múzeumban nyáron új időszaki kiállítást nyitottunk. Az Először szabadon című tárlat a rendszerváltoztatás eufórikus időszakát, az 1990-es első szabad parlamenti választások reményteljes hónapjait mutatja be. Szerettük volna átélhetővé tenné a diktatúra végnapjainak különleges hangulatát, a magyar demokráciába, a szabadságába vetett hit diadalát. Ezt a felszabadító életérzést a legerőteljesebben a zene képes visszaadni.

A zenét persze a kommunista rezsim is igyekezett saját céljaira felhasználni. 1989-ben azonban az idétlen csasztuskák, butuska gyerekdalok, kacagtató indulók és az Internacionálé feledhetetlen dallamai helyett már a Beatrice, a CPg és Alice Cooper slágerei szóltak. A fiatalság, a lázadás, a szabadság hangjai szóltak az iskolákban, a gyárakban, és a panellakások szobakonyháinak kazettás magnóiban is.

Kiállításunk egyik legfontosabb eleme éppen ezért egy zenegép, így a rendszerváltoztatást bemutató tárlatot a látogatók úgy barangolhatják be, hogy közben kedvenc slágereik szólnak. A wurlitzer 99 számból álló repertoárja az alábbi a lejátszási listán, illetve a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításán hallgatható végig. Jó szórakozást!


Baranyi Márton