Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

A kommunista Bulgária építészeti csodái

Bulgáriában még ma is több épület és emlékmű őrzi a szocializmus emlékét. Legtöbbjük kifejezetten monumentális, állapotuk azonban gyakran siralmas.

kép

A bolgár vezetés – mint minden Vörös Hadsereg által megszállt ország vezetése – kötelességének érezte, hogy hatalmas emlékművekkel hódoljon a szovjetek előtt. A legnagyobb ilyen emlékművet a várnai 110 méteres Tepe-domb tetejére építették. Háromemeletes belseje tanácsteremként, talapzata atombunkerként funkcionált. 1989 után azonban állaga gyors ütemben romlani kezdett, a környékbeliek pedig kapva-kaptak az alkalmon és a rézből, vasból, fából készült tárgyakat szinte azonnal ellopták belőle. Az egykori „kultuszhely” később a városi bandák kedvelt gyülekezőhelyévé, napjainkra pedig a hajléktalanok ideiglenes otthonává vált.

kép

Ha az ország északkeleti részén fekvő Sumenbe látogatunk, már messziről észrevehetjük azt a négyszázötven méter magas gigantikus betonkolosszust, mely az ország 1300 éves történelmének állít emléket. A leginkább a Transformers sci-fiből ismert robotokra emlékeztető szimbólum láttán eszünkbe juthat a jó és a rossz harca, melyet a szocializmus és a kapitalizmus vív egymással, és aki nyer, birtokba veheti az egész világot. A zsivkovi szocializmus eme jelképét hivatalosan is a világ legimpozánsabb kommunista építményeként tartják számon. A kubista stílusú emlékmű az első dunai bolgár birodalom évfordulója alkalmából készült, és ellentétben a többi hasonló építménnyel, meglehetősen jó állapotban maradt az utókorra.

kép

A Szovjetunió világhatalmi törekvéseit kifejező másik bolgár „csoda” az 1878-as bolgár-török csata színhelyére, a Buzludzha-hegy csúcsára épült és egyszerre hasonlít egy repülő csészealjra és az albániai hidegháborús betonbunkerekre. A Bolgár Kommunista Párt Háza a politikai élet egyik központja volt, de a kommunista diktatúra bukásával azonban elhagyatottá vált. Az egykori pártház terme jelenleg is vörösben pompázik, a nagycsarnok mennyezetét sarló és kalapács díszíti, és a Kommunista Kiáltvány jól ismert mondata, a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” felirat olvasható rajta. Az itt tartott ünnepségeken számos bolgár és külföldi vezető megfordult. Az épület mindössze nyolc évig adott helyet a moszkvai politika dicsőítésének, aztán bezárták, és azóta üresen áll.

kép

Bulgária második legnagyobb városa, Plovdiv sem maradhatott ki a szocializmus dicsőítéséből. Az itt található Testvériség dombja felülnézetből leginkább egy kőkoszorúra emlékeztet. A kilencven méter magas szoborkompozíció belsejében található emlékmű – kis képzavarral – egyszerre állít emléket az oszmán uralom alóli felszabadulásnak, az ország 1885-ös egyesítésének, a bolgár kommunista partizánmozgalomnak és a szovjetek 1944-es győzelmének. A furcsa, leginkább a Csillagok Háborújának egyik űrhajóját felidéző beton épületet maga Todor Zsivkov, a Bolgár Kommunista Párt főtitkára avatta fel, hogy így is lerója tiszteletét a kommunisták és szövetségeseik, az úgynevezett Hazafias Front hatalomátvétele előtt.


Sallai Zsófia történész