Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

1956 – a Nyugat zenéi

Az 1956-os év a zene területén is forradalminak mondható. Számtalan olyan sláger született Nyugaton, amelyet a mai napig nem tudunk, és nem is akarunk elfelejteni. A zenei összefoglalóban a korszak legfontosabb előadóinak slágereiről, és azok történetéről olvashatnak.

Elvis valósággal tarolt 1956-ban, jobban mondva ekkor is. A Hound Dog feldolgozása (ami eredetileg Big Mama Thornton dala) mindent vitt, a Heartbreak Hotel pedig azóta is ott van minden idők legjobb dalai között. A polgárháborús időkből származó Aura Lee dalra írt Love Me Tender női szívek tízezreit dobogtatta meg, a Don’t Be Cruel pedig egy olyan szám, amit ha meghall az ember, nem – vagy csak igen nehezen – lehet megállni, hogy ne táncoljon rá.

kép

Doris Day Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera) című daláról, amit még gyakran a gyerekek is dúdoltak, csak nagyon kevesen tudják, hogy egy Hitchcock-filmhez, Az ember, aki túl sokat tudott-hoz készült 1956-ban, és Oscart is nyert a legjobb betétdal kategóriában.

Bill Haley & The Comets dala, a See You Later, Aligator szintén feldolgozás, ráadásul sok idő nem is telt el az eredeti és az új verzió között. Eredeti változatát 1955-ben egy bizonyos Bobby Charles rögzítette Later Aligator címmel, de igazán csak Bill Haley néhány hónappal későbbi változata robbantott.

The Platters együttes The Great Pretender szerzeménye 1955 novemberében jelent meg, de csak a következő évben került a slágerlisták első helyére. Később Freddie Mercury ismét sikerre vitte. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 351. legjobb dalává választotta.

Dean Martin dala, a Memories Are Made Of This hat hétig vezette az amerikai Billboard-listát 1956-ban. Számunkra azért is fontos alkotás ez, mert az ’56-os forradalmat és szabadságharcot követő időszakban a dal Boros Ida által előadott, magyar nyelvű változatát Honvágy-dalként énekelte mindenki. Gyakorlatilag ez lett a külföldre menekült magyarok nem hivatalos himnusza.

Nelson Riddle Lisbon Antigua című slágere négy hétig tartotta a Billboard-lista első helyét. Ez a nálunk kevésbé ismert dal szintén feldolgozás. Egy eredetileg 1937-ben írt portugál dalt vett alapul, melyet Nat King Cole menedzsere mutatott be Riddle-nek, aki azonnal beleszeretett a dallamba.

Elvis egyik csúcsdala, a Blue Suede Shoes is feldolgozás csupán. 1956 január 1-jén Carl Perkins jelentette meg, de még ugyanazon év szeptemberében a Király verziója hozta meg a dalnak az igazi sikert.

1956 a sikeres feldolgozások éve volt. Les Baxter The Poor People of Paris című dala – egy 1954-es francia alkotás elfütyült verziója – négy hétig uralta a Billboard-lista csúcsát. Eredeti verzióját  (La goualante du pauvre Jean) Edit Piaf énekelte igen nagy sikerrel.

Egy bizonyos Richard Penniman 1956 márciusában robbant be a köztudatba a Long Tall Sally-vel. Ez a név így nem sokat mond, de ha eláruljuk az úr művésznevét: Little Richard, már mindenki tudja, kiről van szó. Ez volt Richard második kislemeze, az elsőt még alig néhányan ismerték.

kép

Johnny Cash legelső Billboard-csúcshódítása 1956 májusában történt meg, az I Walk the Line című dallal. Cash szerzeménye annyira népszerű volt, hogy negyvenhárom héten keresztül szerepelt mindenféle slágerlistákon, és több mint kétmillió példányos eladást ért el. Cash egyébként a dalt sokkal lassabb verzióban szerette volna eljátszani, de a producere javasolta, hogy gyorsítson a tempón.

Képek: pinterest.com, Shorpy.com


Halmai Krisztina